Türkiye’deki Yeni Araç Markaları

Türkiye’deki Yeni Araç Markaları

Otomotivde Hangi Yeni Markalar Yollara Çıktı?

Uzunca bir süredir ülkemiz yollarında birçok yeni araç modeli görüyoruz. Tasarımların aynı dile yaklaşması ve birbirine çok benzemesi nedeniyle gözümüz önce ızgaradaki logoya takılıyor. Gördüğümüz logo tanıdık değilse meraklısı hemen dikkat kesilip imkânı varsa arka tampondaki marka ismini okumaya çalışıyor. Sonra da girip internetten bu marka bu model nereden gelmiş, fiyatı, kalitesi gibi konuları araştırmaya başlıyor.

Türkiye’ye son birkaç yılda Tesla, BYD, Chery dahil toplamda 10’dan fazla marka girmiş durumda. Bunların çoğunluğunu otomotivde büyük bir atak yapan Çinli markalar oluşturuyor.

2024 yılı, özellikle Çinli otomobil markalarının global ölçekte ve Türkiye’de daha fazla tanındığı ve pazar payını artırdığı bir yıl olarak geçti. BYD, Chery, Leapmotor, Lynk & Co, Jaecoo MG, DFSK, Maxus, Skywell ve SWM gibi markalar, uygun fiyat stratejisi gütmek ve  yenilikçi özellikleri yeni araç teknolojileri ile birleştirmek suretiyle küresel pazarda önemli mesafeler katetti.

Çinli markaların yükselişini sağlayan en önemli faktörler olarak özellikle elektrikli araçlara yönelik yatırımları, Çin devletinin güçlü desteği ve dikey bütünleşme sağlayan tedarik yapıları sayılabilir.  Önümüzdeki dönemde bu markaların premium araçlarda da daha fazla pazar payı elde etmesi bekleniyor.

BYD ve Chery gibi pazar payı oranında üst sıraları zorlayan markalar dışında daha az görülen ama orta ve uzun vadede büyüme potansiyeli yüksek olan diğer Çinli markalara ve Çinli markalar hariç ülkemize gelen diğer yeni markalara şöyle bir göz atalım.

DFSK, aslında uzun süredir ticari araç ve SUV segmentinde Türkiye pazarına girmiş durumda. 2024 yılında küresel bazda 750 bin civarı araç satan marka, özellikle Glory serisi SUV modelleri ile öne çıkıyor. Ticari sınıfta ise elektrikli minibüs ve kamyonetlerle filo yöneticilerinin popüler markalarından biri oldu. Türkiye satışları yüksek olmasa da elektrikli ticari araçlara yatırım yapmış olması ciddi bir potansiyel barındırıyor

Jaecoo, Çinli Chery’nin yan markası olarak SUV segmentine odaklanarak büyüdü. Jaecoo’nun SUV modelleri, oldukça göz alıcı ve rakiplerinden ayrılan çizgilere sahip. Jaecoo, rekabetçi fiyat politikası ile 2025’te adından söz ettireceğe beniyor. 27 satış noktasında hizmet veren ve EBS Danışmanlık raporlarına göre 2025 ilk 2 ayında toplam 1.191 adet Jaecoo7 modeli satışı gerçekleştiren Jaecoo hızla büyümeye devam ediyor.

Foton, Otokar tarafından Türkiye’ye getirildi. Türkiye genelinde toplam 17 bayilikle müşterilerine hizmet veriyor. Otokar’ın güvencesini bir kaldıraç olarak kullanan Çinli marka halen pick-up modeli ile satışta ve 2 ayda 53 adet sattı.

Lynk & Co, Geely ve Volvo markalarının ortak projesi olarak pazara girdi. 2024 yılında 500 bin araç satışını gerçekleştiren marka paylaşımlı araç modeli ve üyelik sistemiyle ilgi çekiyor., Halen sadece Lynk & Co 01 modeli Türkiye’de satılan marka yüksek güvenlik özelliklerine ve hibrit motor seçeneklerine sahip. Toplamda 10 bayisi bulunan markanın bayilerini Türkiye’nin tüm bölgelerine homojenize bir şekilde dağıttığı görülüyor.

Yollarda sık görmeye başladığımız Skywell ise tamamen elektrikli araçlar üreten ve son yıllarda hızla büyüyen bir otomobil markası oldu. SUV modeli Skywell ET5 520 km menzili ile Türkiye pazarında kendine yer bulurken bilhassa kurumsal filo müşterilerini hedefleyen uygun elektrikli araç alternatifi sunuyor. Türkiye geneline dağılmış 14 Yetkili Satıcı ile hizmet veriyor.

İtalyan kökenli bir marka olan SWM ise 2014 yılında Çinliler tarafından alındı. Geçtiğimiz yıl dünya çapında 300 binden fazla araç sattı. Türkiye’de benzinli klasik motorla satılan SWM, 13 Yetkili Satıcı ile hizmet veriyor. Uygun fiyatları ile geleneksel benzinli motor alıcısına hitap ediyor.

Maxus ise ticari araçlar ve elektrikli crossover segmentinde öne çıkan bir marka. Dünya genelinde 600 bin araç satışı gerçekleştiren marka Türkiye’de ticari araç satışı yapıyor. Halen niş bir pazar olan elektrikli minibüs ve kamyonet konusuna ağırlık veren Maxus, hızlı şarj özelliği ile öne çıkıyor. Türkiye’nin dört bir yanında toplam 17 bayiye ulaşan Maxus, 2025’te daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyor.

Bunların dışında son dönemde pazara giren bir dikkat çekici marka da Doğuş Otomotiv bünyesindeki Cupra. Cupra, Seat’ın spor motorlarının genel tanımı iken ayrı bir markaya dönüştürüldü. Tasarımlarıyla dikkat çeken 5 farklı modelle satışta olan ve tüm modellerinde birbirine yakın satış rakamlarına ulaşan Cupra, daha çok Seat Yetkili Satıcılığı da olan 50 noktada satış yapıyor.

Bunun dışında eski adıyla Ssangyong yeni adıyla KG Mobility, daha önce SsangYong Musso ismiyle satılan popüler pick-up modelinden yola çıkarak Musso'yu tam bir pickup markası haline getirmeyi hedefliyor.  Koreli marka, ilk modeli tam elektrikli bir versiyonla piyasaya sürülecek olan Musso’nun ürün yelpazesine içten yanmalı motorları da ekleyecek.

Yukarıda saydığımız markalar dışında da henüz satış adetlerine girmeyen markalar da var. Elektrikli ve hibrit araçların atması, vergi düzenlemeleri ve yeni model talebi nedeniyle yeni markaların her ülkede bir pazar bulmasına katkı sağlayabiliyor. Türkiye pazarında da benzer gelişmeler 2025 ve sonrasında daha sık yaşanacak. Sadece Çinli markaların değil farklı üllke bayrağı taşıyan markaların da otomobil pazarına girdiğini gözlemleyeceğiz.