Küresel ölçekte yaşanan çip krizi otomotiv sektöründe aksamalara sebep olmaya devam ediyor. İngiltere geçen yıla kıyasla büyük bir üretim krizi yaşıyor.
Geçtiğimiz ay yaşanan çip krizi İngiltere’de otomotiv piyasasında krize neden oldu. Oldukça sert düşüşlerin yaşandığı ülkede 1956 yılından bu yana gerçekleşen en kötü Temmuz performansı yaşandı. Üretim neredeyse durdu diyebiliriz.
Corona virüs nedeniyle global ölçekte yaşanan çip krizi personel eksikliği ve tedarik zincirindeki sorunlar sebebi ile otomobil piyasasındaki üretim krizi halen devam ediyor. Krizin en çok etkilendiği yerlerden biri ise İngiltere.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üretim ve İhracat Azaldı
Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği’nin (SMMT) İngiltere verilerine göre Temmuz ayı sıfır araç üretim sayısı bir önceki yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 37 azaldı. Yılın ilk 7 ayındaki toplam üretim ise pandemi öncesi dönemin yüzde 29 gerisine düştü.
SMTT Başkanı Mike Hawes, “İzolasyon kuralları değiştikçe personel sorunu azalacak olsa da dünya çapındaki yarı iletken sıkıntısı azalma belirtisi göstermiyor” ifadelerini kullandı.
İngiltere ekonomisinin lokomotifleri arasında yer alan otomotiv sektörü Brexit ve pandemi nedeniyle zorda olan ekonomiyi daha da zora sokabilir. Bekleyip göreceğiz.
Çip Krizi Nedir?
Bilgisayarlardan otomobile pek çok alanda kullanılan çipler, 2020 yılında başlayan corona virüs salgını ile küresel bir çip kıtlığının başrol oyuncusu olmuştu. Halen devam eden çip krizi elektronik ürünlerin üretimi ve tedariğinde ciddi aksamalara sebep oluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bazı analistler çip krizinin, 2021’de küresel otomobil üreticilerinin Pazar karlarını 20 milyar dolar azaltacağını öngörüyor.
Küresel çip sorunu sebebi ile 2021’de dünya çapında geçen yıldan 7,1 milyon daha az araç üretileceği de beklentiler arasında yerini koruyor.
Siz de sitemiz üzerinde tüm marka ve model araçlar için fiyat teklifi alabilirsiniz. Ayrıca sitemiz üzerinden ikinci el araç ilanlarına da bakabilirsiniz.