Ford Capri Elektriklendi

Ford Capri Elektriklendi

Efsane Capri Elektrik Aldı Geliyor

Otomobil ve hafif ticari araç markası olarak Türkiye pazarında geniş bir ağı olan ancak daha çok ticari araçlarla öne çıkmayı tercih eden Ford, otomobil pazarında da atak hazırlıklarını olgunlaştırma aşamasına getirdi. 2025 yılında Ford bayilerini süslemesi beklenenler Ford Explorer ve elektrikli bir araca dönüşen Ford Capri. Her iki modelin de Ford araçtan vazgeçmeyen müşteri kitlesinin ilgisini çekmesi bekleniyor.

Ford Capri 60’lı yılların havasını yansıtan bir sport coupe olarak üretimde kaldığı 1986 yılına kadar Ford’un en popüler modellerinden biriydi. İtalya’nın turistik Capri Adasından ismini alan Ford Capri o dönemde bu isim seçimi ve konsepti ile tasarım ve boyutlar itibarı ile farklı olsa da Avrupa’nın Mustang’i sıfatını kazanmıştı. Aracın C sütununda Capri’yi simgeleyen çizgi ile uzatılmış ön kaput modelin en belirgin tasarımsal özellikleri olarak dikkat çekiyordu. Otomobili bir tutku olarak görenler için Ford Capri modeli her zaman popülaritesini korudu. Bugün hala çok gözde bir model olarak Klasik Araç Rallilerinin aranan yüzlerinden biri. 1969’daki ilk lansmanında sonra 3 nesil üretilerek 1986’ya kadar aynı çizgileri yansıttı. Sert bakışlı ön yüz, yandaki C simgesi ve siyah şeritler.

Yeni Ford Capri uzun yıllar kaldığı bekleme odasından beş kapılı bir crossover olarak çıkarak arz-ı endam etmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte Ford’un elektrikli araç model gamına katılarak devrimci bir çizgiye dahil olacak. Volkswagen-Ford ortaklığında oluşturulan ve Mustang Mach-E’nin de kullandığı MEB Platfomunda üretilecek. MEB platform mimarisi, 700 km’ye kadar menzil ve hem tek hem de çift motorlu dört çeker konfigürasyonları için seçenek sunan bir platform olarak biliniyor. Ford Transit ve Volkswagen Transporter halen Gölcük’teki Ford Otosan Fabrikasında da bulunan bu platformda üretiliyor.

Ford Capri güncellenmiş MEB+ sisteminin yardımıyla şarj kapasitesini 200kW’a kadar çıkarabiliyor.  Elektrik motoru olarak sunulan seçeneklerden Türkiye’ye gelecek olanı 77Kw batarya ile 250Kw (340 HP) güç ve 679 Nm tork üretebiliyor. Resmî web sitesi verilerine göre şehiriçi normal hava sıcaklığında 627 km. menzil bilgisi paylaşılmış olsa da farklı sitelerde 655 kilometre menzile kadar çıktığını öğreniyoruz. 28 dakika şarj süresi bügün için genel olarak yeterli kabul ediliyor. Araç teknik ve genel bilgileri şimdiden resmî sitesinde yayınlansa da henüz donanım ve aksesuar detayına dair bir şey göremiyoruz. Genel beklenti ise mart sonu gibi açıklanması. Sıfır araç pazarında fiyat / maliyet oranı açısından biraz yüksek rakamlara çıkabilir ancak genlerinden gelen güçlü tasarımı ve simgesel değeri ile kendine has müşteri kitlesi yaratabilecek bir model.

Dış çizgileri ile efsane model Capri’nin yeniden yorumlanması amaçlanmış. Zamanda yolculuk yapılarak bugünkü tasarım dili o gün olsa neler yapılırdı sorusu sorulmuş sanki, BMW Mini veya VW Beetle için yapıldığı gibi. Yeni araç çok farklı yorumlara konu olmuş bu tasarımla. Eski Capri’yi sevenlerden salvo atışlar da eksik olmamış bu arada. Ama klasik otomobillerin yeni model yorumlarında her tasarımcının başına gelen işler bunlar.

 Eski sport coupe versiyona göre yükselen Capri yine de spor görüntüden taviz vermiş görünmüyor. Eski Capri nesillerine selam çakmak için dodikler, cam kenarı ve arka tampon şeritleri ilk bakışta dikkatinizi celb ediyor. İlk nesildeki çok tutulmuş olan 4 kollu jantlar da hatırlanmış ve biraz modernize edilerek 5 kolluya çıkarılmış.  Hem güzel hem de agresif bir görselliğe imza atılmış. Buna ilaveten 5 kollu petek görünümlü bir jant da lansman görüntülerinde mevcut. Agresif hatlarla büyütülen araç yükseltilmiş bir Mustang esintisini de hissettirmiş.  

 

 

 

Araç iç mekânı ikonik Capri’ye pek benzemiyor, böyle bir çaba görünmüyor desek yanlış olmaz. Dış çizgilerde eski nesle göndermeler içeride malzeme çeşitliliğine dönüşmüş.  Arkadaki sert malzeme ön tarafta yumuşuyor.          

 

Bang Olufsen ön konsol hoparlörünün içeride yarattığı akustik tınılar, Avrupalı kimliğini iliklerine kadar hisseden yeni Ford Capri’yi kullananların Amerika’nın eski karayollarında araç kullanıyor algısına kapılmalarını istemiş sanki.

Sadece hoparlörle değil, kokpitin tasarımı da sürücü rahatını önceleyen bir tarzı yansıtıyor.  5 inç dijital ekran son sistem hayalet gösterge ile tamamlanarak derinlikli bir görüş açısı verilmiş. Ford SYNC® Bilgi-Eğlence Sistemi ile beslenen 14,6 inç dokunmatik ekran ve altındaki kablosuz şarj alanı sürücünün konfor alanını artıran unsurlar olarak düşünülmüş. Orta konsolun adeta James Bond aracındaki gibi gizli bölme kapağı olarak açılması da güzel bir ayrıntı. Normal, Sport, ECO, Traction ve Individual olarak 5 farklı seçenekte sürüş modları sunulmuş, birçok lüks araca nazaran çok geniş bir skala. Individual modunda istediğiniz kişiselleştirme yapılabiliyor. Orta bölmedeki 17 Lt kol dayama, elektrikli araçlarda yaratılabilen alanın boyutlarını gösteriyor.  

 

Ford Capri’de sürüş güvenliğine önem verildiği gözleniyor.  Ön Çarpışma Önleme, Otonom Acil Durum Freni, Adaptif Cruise Control gibi güvenlik ekipmanıyla donanmış olan elektrikli Capri, 12 ultrasonik sensör, 3 radar sensörü ve 5 kamerasıyla oluşturduğu Sürücü Destek Paketi ile sağlam bir güvenlik duvarına sahip.

Panoramik cam tavan arka koltuk baş mesafesinde büyük bir konfor alanı yaratırken, 4600 mm. uzunluk ve 2700 mm aks açıklığı da çok uzun boylular için bile yeterli diz mesafesi demek. Bagaj bölmesinde ise 527 Lt hacim, uzun yol için birkaç valiz koyabileceksiniz anlamına geliyor.

Henry Ford’un temellerini atarak üretim bandı devrimini başlattığı Ford markası, geçmişini hiçbir zaman unutmayacağı mesajını Capri ile vererek elektrikli araç rekabetinde kendisinin de var olacağını beyan etmiş görünüyor.