lk yerli otomobil, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürselin isteği üzerine 1960 yılında Eskişehir Devlet Demiryolları Cer Atölyeleri'nde üretilen "Devrim"dir.
İlk yerli otomobil Türk mühendis ve işçileri tarafından üretilen Devrim arabasıdır. Öyle ki birçok filme konu olmuştur. Eskişehir'de Demiryolu Fabrikalarında yaklaşık 4,5 ay süren çalışmalar ile Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim hazırlanmıştır.
İlk Adımlar 1961 Yılında Atıldı
Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim için ilk çalışmalar 16 Haziran 1961 günü yapıldı. Türkiye'nin ilk yerli otomobili için 20'ye yakın mühendis Ankara'ya çağrılarak çalışmalara başladı. Ankara'da bir toplantı yapıldı ve Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu toplantıya başkanlık yaptı. Bozoğlu 29 Ekim 1961 tarihine yetişecek ve tamamen yerli ürünlerden yapılacak otomobil için kaynak ayrıldığını belirtti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çalışmalar 4,5 Ay Sürdü
Yerli otomobil için Eskişehir'de Demiryolu Fabrikalarında yaklaşık 4,5 ay süren detaylı bir çalışma yapıldı. Bunun sonucunda Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim ortaya çıktı. Devrim'in yapılış sürecinde yaklaşık 48 mühendis ve 200'e yakın işçi görev aldı. Ayrıca o dönemde yerli otomobilin seri üretimi için de çalışmalar yapıldı.
Fiyatı 30 Bin Lira Olarak Belirlendi
Devrim'in seri üretime geçmesi sonrası fiyatı 30 bin lira olarak belirlendi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Otomobilin Yapımında Tamamen Yerli Ürünler Kullanıldı
Devrim'in yapımında kullanılan motor, direksiyon, koltuk kaplamaları ve tüm malzemeler tamamen yerli malzemelerden oluşuyor. Ayrıca üretilen ilk otomobil beyaz ve siyah üretilen otomobil ise makam aracı olarak tarihlere geçti. Siyah renge sahip 2 numaralı Devrim aracının son kat boyası 28 Ekim'de vuruldu.
Aracın Pasta Cilası Trende Yapıldı
Aracın pasta cila işlemi Ankara’ ya sevk edilirken gece trende yapıldı. Buharlı lokomotiflerle çekilen trende bacadan sıçraması muhtemel kıvılcımlardan ötürü güvenlik önlemi olarak benzin depoları boşaltıldı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
29 Ekim Sabahı Törenle Yola Çıktı
29 Ekim günü, Devrim arabaları bir trafik ekibi eşliğinde yola çıktı. Ancak Devrimler'e tedbir amaçlı benzin çok az konmuştu. Meclis’in önüne acele getirilen benzin 1. arabaya kondu ancak 2. arabaya konamadı. Tam o sırada Cemal Paşa Meclis’in önüne geldi, Anıtkabir’e gitmek üzere 2 numaralı Devrim Otomobiline bindi ve yola çıkıldı. Ancak 100 m sonra araç öksürerek durdu. benzin bitmişti. Paşa'dan özür dilendi ve 1 numaralı arabaya geçmesi rica edildi. Buna uyan Cemal Paşa “Batı kafasıyla otomobil yaptınız ama, doğu kafasıyla benzin ikmalini unuttunuz.” sözlerini tarihin tozlu raflarına ekledi.
Günümüzde Eskişehir'de Sergileniyor
Devrim otomobili günümüzde Eskişehir'de Tülomsaş Müzesi'nde sergileniyor.