ABS fren sisteminin Türkçe karşılığı kitlenmeyi önleyici fren sistemidir. Günümüzde birçok araçta bulunan fren sistemi gelişmiş bir teknolojidir.
Günümüzde hemen hemen her araçta bulunan bir fren sistemi: ABS Fren sistemi. Bu yazımızda ABS fren sistemi nedir? ABS ne işe yarar? gibi soruların cevaplarını sizin için araştırdık.
Abs Nedir?
Açılımı “Anti-Lock braking system” olan ABS fren sisteminin Türkçe karşılığı kitlenmeyi önleyici fren sistemidir. Adından da anlaşılacağı üzere ABS fren sitemi fren yapıldığı zaman tekerlerin kızaklama yapmamasını sağlar. ABS fren sistemi fren yapıldığı zaman direksiyon kontrolünün daimi olarak sürdürülebilmesini sağlar. Ayrıca ani fren yatığınız zaman daha fazla kontrol sağlamanızı da sağlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ABS Nasıl Çalışır?
Önce eski usül fren sistemi dediğimiz kızaklama yaptırmayan fren sitemlerinin çalışma teorisine bakalım. Tekerleklerin kilitlenmesi önlenir ve araç kontrolsüz kaymaz. ABS gelişmiş bir araç kontrolü sunar. Kuru ve kaygan yüzeylerde durma mesafeniz bu sayede azalır.
Kızaklama yapan bir sistem yapmayan bir sisteme kıyasla daha az çekiş gücü sunar. Bu duruma şöyle bir örnek verebiliriz: Buzlu bir yolda geçtiğinizi varsayalım. İleri doğru hareket edemezsiniz. Tekerler patinaj çekerek dönemeye başlar. Herhangi bir yöne doğru çekiş olmadığı için tekerlekler dönmeye devam eder. Bunun nedeni ise tekerleğin temas noktasının buza göre kayması diyebiliriz.
ABS fren sistemini oluşturan bileşenlere birlikte bakalım: tekerlek hız sensörleri, valf, hidrolik pompa ve ecu veya modül (bilgisayar). Bu sensörler tekerleklerin ne zaman yavaşladığını ya da durduğunu tespit eder. Sürücü frene bastığı anda kaliperler diski kitler ve tekerleğin dönüşünü engeller. Bunun sonucunda ivmelenmeye karşı koyan tekerler kızaklamaya başlar. Sensörler ise bu kızaklamanın olmaması için valflere mesaj gönderir. Mesajda frenleme yapmaması gerektiğini belirtir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aracın frenlerine giden hidrolik yağ basıncı serbest bırakıldığı zaman bir pompa tarafından basınç tekrar uygulanır ve frenler yeniden etkinleşir. Sitem tarafından yapılan bu bas-çek prosedürü tekerleklerin tamamen dönmeyi durdurmasını sağlamak amacıyla çok hızlı bir şekilde döner. Tekerlekler kaymadan önce lastik ve zemin arasındaki sürtünme korunur. Bu sayede aracı mümkün olan en kısa sürede durdurmak için uygun sürtünme sağlanır. Tekerlekler dönmeyi bırakmadığı için frenleme işlemi boyunca direksiyon kontrolü korunur.